8:00 - 16:00 pon. – pt.
PROMOCJE
Saboty Damskie Piumetta 4201 beżowe
Saboty Damskie Piumetta 4201 beżowe

79,00 zł

Cena regularna: 116,90 zł

Najniższa cena: 110,70 zł
Saboty Damskie Piumetta 6268 niebieskie
Saboty Damskie Piumetta 6268 niebieskie

149,00 zł

Cena regularna: 195,57 zł

Najniższa cena: 149,00 zł
Klapki Damskie Piumetta 6264 brązowe
Klapki Damskie Piumetta 6264 brązowe

129,99 zł

Cena regularna: 183,27 zł

Najniższa cena: 135,00 zł
Klapki Damskie Piumetta 6264 bordowe
Klapki Damskie Piumetta 6264 bordowe

129,99 zł

Cena regularna: 183,27 zł

Najniższa cena: 183,27 zł
Produkt dnia
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Przemysł spożywczy i gastronomia - jak wybrać obuwie HACCP - 4 wskazówki

0
Obuwie dla gastronomii - jak wybrać obuwie HACCP - 4 wskazówki

Nasz sklep oferuje szeroką gamę obuwia dla przemysłu spożywczego, kuchni, piekarnii i ciastkarni. Nasza gama obuwie zawodowego obejmuje buty zawodowe, obuwie bezpieczne, półbuty zawodowe i bezpieczne. W poniższym artykule przedstawiamy 4 wskazówki, na co zwrócić uwagę wybierając buty dla gastronomii oraz przemysłu spożywczego.

Praca w piekarni to nie bułka z masłem

Może to zabrzmi zaskakująco, jednak praca piekarza i cukiernika to nie bułka z masłem. Pracownicy piekarnii i cukierni wstają przed świtem i zaczynają wypiekać świeże chleby, bułki, bagietki, rogaliki, ciasta i ciastka. Oczywiście możliwość degustacji wypieków i radość płynąca z zadowolenia klientów, którzy każdego dnia kupują wypieki jest ogromna. Jednak wielogodzinne zmiany i praca stojąca oraz zagrożenia w miejscu pracy powodują stres oraz obciążenie dla organizmu. Dlatego odpowiednie wyposażenie w tym profesjonalne obuwie pomaga zwiększyć komfort pracy oraz zlikwidować jeden powód do zmartwień. Praca stojąca obciążą nasz organizm i każdy metr zrobiony w pracy wpływa na:

  • Kostki
  • Kolana
  • Plecy
  • Kręgosłup

Badania IPS (dawne CLPO) wskazują, że wielogodzinna praca stojąco chodząca przyczynia się do powstawania następujących problemów zdrowotnych:

  • Neuropatia obwodowa
  • Zapalenie powięzi podeszwowej
  • Ostrogi piętowe

Problemy nie powstają jedynie w obrębie stóp. Na ból na ból i kontuzje narażone są także plecy, kostki, kolana, biodra.

Obuwie HACCP, czyli ochrona dopasowana do potrzeb

Zgodność obuwia z normami HACCP jest niezbędnym elementem tworzenia i utrzymywania bezpiecznych środowisk pracy. System HACCP identyfikuje ryzyka i definiuje sposoby radzenia sobie z nimi w razie ich wystąpienia. Wymagania HACCP obowiązują w przemyśle spożywczym, mięsnym , gastronomii oraz innych sektorach związanych z produkcją i przetwarzaniem żywności. W ofercie sklepu mamy liczne obuwie białe zgodne z wymaganiami systemu HACCP. Wymagania dla obuwie białego wynikające z systemu HACCP:

  • kolor biały
  • antypoślizgowe podeszwy
  • możliwość prania w temperaturze 40 stopni
  • zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów i grzybów w obuwiu



Bezpieczeństwo, komfort i profesjonalizm

Obuwie dla przemysłu spożywczego muszą zapewniać bezpieczeństwo, komfort, profesjonalny, wygląd, wytrzymałość, higienę, zgodność z normami:

  • Higiena: materiał musi zapewnić łatwe czyszczenie obuwia pod koniec zmiany.
  • Stabilizacja i komfort: wkładki muszą wspierać piekarza i cukiernika przez 8 godzin pozwalając im na komfort i niezbędne podparcie.
  • Antypoślizgowe: mąka, woda, ciasto oraz inne składniki pieczywa mogą spadać na podłogę piekarni, dlatego buty antypoślizgowe są niezbędne aby zmniejszać zmniejszają ryzyko poślizgnięcia się.
  • Antybakteryjne: antybakteryjna podeszwa oraz materiał cholewki i wyściółki zapobiegający rozwojowi bakterii.

Wskazówka nr 1 - Higiena

Rekomendowanym materiałem do produkcji cholewek na obuwie ochronne jest Mikrofibra. Białe obuwie robocze wykonane z Mikrofibry bardzo dobrze zachowują swój kształt. Takie obuwie ochronne jest bardziej trwałe, o ile właściwie się je czyści i konserwuje. Białe buty robocze z Mikrofibry są bardziej wodoodporne i lżejsze niż obuwie ochronne wykonane z naturalnej skóry. Dzięki temu obuwie ochronne świetnie nadają się do dłuższego użytkowania w trudnych warunkach jakie występują w piekarniach, cukierniach i przetwórstwie spożywczym. Mikrofibra wykorzystywana jest także do produkcji obuwia dla branży medycznej.

Buty robocze białe przeznaczone dla przedsiębiorstw z wdrożonym systemem HACCP powinny zapobiegać rozwojowi drobnoustrojów i grzybów w obuwiu. Obuwie dla przemysłu spożywczego i gastronomii JULEX to buty obuwie dla profesjonalistów i osób pracujących w najtrudniejszych warunkach. Połączyliśmy cechy takie jak odporność, ochrona i komfort spełniając wymagania norm europejskich dla obuwia zawodowego i ochronnego. Większość modeli może być stosowana w przedsiębiorstwach z wdrożonym systemem HACCP. Wytrzymałe i odporne na działanie czynników zewnętrznych, dzięki czemu znalazły zastosowanie min. w przemyśle spożywczym, mięsnym oraz w gastronomii.

Mikrofibra to rodzaj “skóry syntetycznej”, która wyprodukowana jest z połączenia mikrofibry z włókniną pokrytą warstwą wysokowydajnych żywic PU (poliuretanowych). Lepsze tłumaczenie dla Mikrofibry to “skóra z mikrowłókna” lub “skóra syntetyczna”. Jest ona uważana najbardziej zaawansowaną technologicznie skórę syntetyczną i od kilku lat staje się głównym materiałem wierzchnim na cholewki.

Wskazówka nr 1.1 - Właściwości skóry z mikrofibry:

  • W wyglądzie i dotyku przypomina skórę
  • Oddycha
  • Właściwości antybakteryjne i antyzapachowe
  • Lekka
  • Wodoodporna
  • Przyjazna dla środowiska
  • Możliwość prania
  • Nie alergizuje i jest neutralna dla skóry
  • Nie wymaga pielęgnacji i dodatkowych zabiegów ochronnych

Wskazówka nr 1.2 - Dlaczego mikrofibra jest odpowiednia do produkcji obuwia?

Skóra z mikrowłókien jest tak zaprojektowana, aby była odporna na warunki atmosferyczne oraz zużycie wynikające z chodzenia i biegania przez dłuższy czas.

Bardzo dobrze zachowuje swój kształt, dlatego przy odpowiedniej pielęgnacji jest zazwyczaj bardzo trwała. Są również bardziej wodoodporne i lżejsze niż prawdziwa skóra, dzięki czemu świetnie nadają się do długiego noszenia i aktywności na świeżym powietrzu. Jest też bardziej przyjazna środowisku. Dzięki pominięciu procesu hodowli zwierząt i obróbki skóry w garbarniach, produkcja Mikrofibry wywiera znacznie mniejszy wpływ na środowisko.

Wskazówka nr 2 - Stabilizacja, komfort i wsparcie

Obuwie dla przemysłu spożywczego musi zapewniać stabilizację i komfort. Buty dla przemysłu spożywczego zostały tak zaprojektowane, aby zapewniały stabilność i wsparcie podczas całego dnia pracy. Pracownicy gastronomii, piekarni, ciastkarni, zakładów mięsnych, zakładów przetwórstwa spożywczego muszą korzystać z obuwia, które zapewnia odpowiednią amortyzację i wsparcie. Podobne wymagania występują w branży medycznej. Można o tym przeczytać w artykule Najlepsze buty dla lekarzy i pielęgniarek.

Praca w przemyśle spożywczym i przetwórczym to praca stojąco-chodząca. Zmiana trwa 8 godzin. Dlatego wkładki w butach profesjonalnych zapewniają komfort w ciągu całego czasu użytkowania. Dodatkowymi ułatwieniami wynikającymi z konstrukcji wkładki jest zapewnienie dodatkowej stabilności i wsparcie podczas długiego stania lub chodzenia.

Wskazówka nr 3 - Antypoślizg

Mąka, woda, ciasto oraz inne składniki mogą spadać na podłogę. Obuwie dla przemysłu spożywczego musi być antypoślizgowe. Jest to niezbędne, aby zmniejszać ryzyko upadku. Podeszwy antypoślizgowe pomagają zapobiegać takim sytuacjom. Wybierając obuwie warto zwrócić uwagę nie tylko na to, czy podeszwa wykonana jest z materiału antypoślizgowego. Dodatkowym elementem istotnym jest bieżnik podeszwy. Bieżnik musi zapewnić łatwe odprowadzenie substancji ciekłych oraz utrudnić przywieranie zanieczyszczeń z podłóg.

Niezależnie od tego, czy obuwie zgodne z HACCP jest wykorzystywane w czterogwiazdkowej restauracji, w barze fast-food, piekarni czy w fabryce cukierków, wszyscy pracownicy muszą stawiać czoła wyzwaniom związanym z ciągłym przebywaniem na nogach. Trzeba unikać poślizgnięć, potknięć i upadków w kuchniach i halach produkcyjnych. Do tego dochodzi fizyczne zmęczenie spowodowane staniem podczas zmian, które trwają osiem godzin. W branży gastronomicznej posiadanie odpowiedniego antypoślizgowe obuwia jest niezbędne.

Antypoślizgowe obuwie zawodowe Julex dla przemysłu spożywczego, gastronomii i zakładów przetwórstwa spożywczego spełniające kryteria antypoślizgowe oznaczone jest ikoną:

Buty antypoślizgowe - obuwie medyczne

Wskazówka nr 4 - Antybakteryjna podeszwa

Buty robocze dla przemysłu spożywczego, gastronomii i zakładów przetwórstwa spożywczego musi mieć antybakteryjną podeszwę. Takie buty dla w ofercie naszego sklepu oznaczone jest ikoną:

Antybakteryjna podeszwa - obuwie medyczne

 

Najlepsze Buty do przemysłu mięsnego - kalosze, trzewiki półbuty

Poniżej najlepsze buty robocze dedykowane dla przemysłu spożywczego, przemysłu przetwórstwa spożywczego, gastronomii, kuchni, piekarni i cukierni:

Może również zainteresuje Cię artykuł: Czy Crocsy nadają się do pracy w kuchni?.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl